AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

16 Ιαν 2016

"Σταματία, το γένος Αργυροπούλου" στο Θεατρικό Φεστιβάλ Σάμου στις 18-19/1


Με το θεατρικό έργο "Σταματία, το γένος Αργυροπούλου" σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου με πρωταγωνίστρια την Ελένη Ουζουνίδου συνεχίζεται τη Δευτέρα 18 και την Τρίτη 19 Ιανουαρίου το 1ο Θεατρικό Φεστιβάλ Σάμου με τίτλο "Θεατρικοί Βηματισμοί στο νησί του Πυθαγόρα".

Το έργο θα ανεβεί και τις δυο ημέρες στο Αμφιθέατρο του Γενικού Λυκείου Σάμου, με κοινή ώρα έναρξης τις 21:00.

Λίγα λόγια για το έργο:

Σταματία, το γένος Αργυροπούλου. Γεννημένη στην Αθήνα στα μέσα της δεκαετίας του ’30, κόρη ανώτερου δημοσίου υπαλλήλου, διαπαιδαγωγημένη με τα χρηστά ήδη της εποχής και αρραβωνιασμένη με λοχαγό του Εθνικού Στρατού. Ζει στην αυλή του σπιτιού της, αδυνατώντας να παρακολουθήσει τη ζωή που προχωράει δίπλα της...
 
Επιμένει πεισματικά να βλέπει τα πάντα μέσα από τα δικά της παραμορφωτικά γυαλιά,  καταλήγοντας άλλοτε τραγική κι άλλοτε κωμική φιγούρα, μέσα στα γεγονότα που διαδραματίζονται δίπλα της και αφορούν άμεσα τόσο την ίδια, όσο και τους δικούς της ανθρώπους. Προσκολλημένη σε αυτό που η ίδια θεωρεί εθνικά, ηθικά και θρησκευτικά σωστό, καταλήγει να έρθει σε ρήξη με το περιβάλλον της και να κάνει την αναδρομή της ζωής της, απομένοντας μόνη.


Συντελεστές της παράστασης:

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Σκηνικά-Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού
Μουσική επιμέλεια: Νέστορας Κοψιδάς
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Παίζει η ηθοποιός: Ελένη ΟυζουνίδουΤηλέφωνο για πληροφορίες: 6933413060

Τιμές εισιτήριων: 

12 ευρώ γενική είσοδος & 10 ευρώ φοιτητικό και ανέργων

Προπώληση εισιτήριων:

Πόλη της Σάμου: Βιβλιοπωλείο Κύκλος, τηλέφωνο: 2273023884.

Καρλόβασι: Βιβλιοπωλείο Καραστάθης, τηλέφωνο: 2273032378.

Κριτικές

Ένας μονόλογος που αξίζει 

Η Ελένη Ουζουνίδου σε έναν συγκλονιστικό μονόλογο που διατρέχει την ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας.
 
Ματίνα Καλτάκη


Η Λένα που "κεντάει"

Έναν χειμαρρώδη μονόλογο που διατρέχει όλη την μεταπολεμική Ελλάδα μέσα από την προσωπική και οικογενειακή ιστορία της Σταματίας Αργυροπούλου, «κεντάει» με μαεστρία η Λένα Ουζουνίδου.

Μάνια Ζούση

Αξιοθέατη γυναίκα παλαιών αρχών

Μια καλοστεκούμενη μοναχική γυναίκα αλλοτινών καιρών, φευγάτη και δονκιχοτική για τα σημερινά δεδομένα, ξεδιπλώνει το νήμα του ταλαίπωρου βίου της από τα νεανικά της χρόνια μεταπολεμικά το '50 έως τα «φθινοπωρινά» της στα τέλη του '80.

Γιώργος Βιδάλης


Αμετανόητη δεξιά, αλλά αξιολάτρευτη και αθώα(...)
Αυτή η γυναίκα είναι μια μεγάλη στιγμή στην καριέρα της Ελένης Ουζουνίδου. Η Σταματία της, άλλοτε υστερική κι άλλοτε επιθετική, άλλοτε μειλίχια και ζεστή, διαβαίνει με σταθερό βήμα την ανθρωπιά και την κατανόηση. Οποιος φύγει από το θέατρο κοροϊδεύοντας την, δεν έχει καταλάβει νομίζω ούτε την ηθοποιό ούτε τον αγώνα της. Δεν έχει εννοήσει το δέσιμο του κειμένου με τα υπαινικτικά σχόλια του σκηνοθέτη Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου (ένα κάγκελο που δείχνει στην εσωτερική φυλακή, κάποιο φύσημα αέρα, κι ασφαλώς οι απεγνωσμένες εκδηλώσεις του αδικημένου σώματος). Τα σεμεδάκια της Μαγδαληνής Αυγερινού, που από σκηνικό μετουσιώνονται σε νυφικό και σε στολή καλόγριας είναι, νομίζω, το πυκνότερο σε σημασίες αντικείμενο τον τελευταίο καιρό στο θέατρό μας.
 
Γρηγόρης Ιωαννίδης


Είδα: τη «Σταματία, το γένος Αργυροπούλου» σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου Από τις παραστάσεις που αξίζουν την πολυφορεμένη βινιέτα του «μην χάσετε».
 
Στέλλα Χαραμή

Σταματία, παράσταση-έκπληξη 

Μια συναρπαστική παράσταση, ένα έργο-κοίταγμα στον κοινωνικοπολιτικό μας καθρέφτη.
 
Όλγα Σελλά


Το 1ο Θεατρικό Φεστιβάλ Σάμου με τίτλο "Θεατρικοί Βηματισμοί στο νησί του Πυθαγόρα" θα διεξαχθεί έως τις 31 Ιανουαρίου στην πόλη της Σάμου και στο Καρλόβασι και περιλαμβάνει πλήθος αξιόλογων θεατρικών παραστάσεων και παράπλευρων εκδηλώσεων.