AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

20 Οκτ 2014

Η Αγνή Καλογερή ρωτά στη Βουλή για το αεροδρόμιο της Σάμου

Φωτογραφία: My Samos Blog

Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την παραχώρηση 14 περιφερειακών αεροδρομίων - μεταξύ αυτών και της Σάμου - σε ιδιώτες κατέθεσε η βουλευτής Σάμου Αγνή Καλογερή, από κοινού με άλλους 15 βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Πιο αναλυτικά, απευθυνόμενοι προς τους υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Τουρισμού και Οικονομικών, οι βουλευτές αναφέρουν:

"Η διαδικασία παραχώρησης για 40 χρόνια με δυνατότητες επέκτασης της σύμβασης για άλλα 10 των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας από το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Νοεμβρίου.

Η ιδιωτικοποίηση των αερολιμένων που προωθεί η συγκυβέρνηση δεν συνιστά τίποτα άλλο παρά παραχώρηση σε ιδιώτες της περιουσίας που έχει δημιουργηθεί με τα χρήματα του λαού χωρίς κανένα όφελος για το ελληνικό δημόσιο.

Τα περιφερειακά αεροδρόμια που πωλούνται χωρίζονται σε δυο ομάδες των επτά παρόμοιας επιβατικής κίνησης, οικονομικών επιδοτήσεων αλλά και γεωγραφικής θέσης.

Η ομάδα Α περιλαμβάνει τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου, Καβάλας με δυνατότητα πρόσθεσης των αεροδρομίων Αλεξανδρούπολης, Καλαμάτας και Άραξου.

Η ομάδα Β περιλαμβάνει τα αεροδρόμια Ρόδου, Κω, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης και Σκιάθου με δυνατότητα πρόσθεσης των αεροδρομίων Χίου, Καρπάθου και Λήμνου.

Τα έσοδα που εξαγγέλλει το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ από την ιδιωτικοποίηση είναι κατά πολύ λιγότερα από τα καθαρά έσοδα των κρατικών αεροδρομίων, ενώ από την εκμετάλλευση των αεροδρομίων από τα ιδιωτικά μονοπώλια θα προκύψει απώλεια των εσόδων που συνεισέφεραν στον κρατικό προϋπολογισμό (π.χ. υπερπτήσεις) και θα αυξηθούν τα τέλη και τα ναύλα, όπως έχει αποδείξει η διεθνής εμπειρία» σημειώνουν μεταξύ άλλων τα στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και ρωτούν τους υπουργούς :

"* Ποια αναγκαιότητα εξυπηρετεί η αποκρατικοποίηση των αεροδρομίων;

* Ισχύουν τα δημοσιεύματα για επιβολή περιφερειακού "σπατόσημου";

* Ποια οφέλη προβλέπει ότι θα προκύψουν α) για τους επιβάτες, β) για τις τοπικές οικονομίες, γ) για τον κρατικό προϋπολογισμό;

* Με ποιον τρόπο σκοπεύει η κυβέρνηση να καλύψει το κόστος λειτουργίας των περιφερειακών αεροδρομίων που δεν θα ιδιωτικοποιηθούν; Επίσης, με ποιον τρόπο σκοπεύει να καλύψει την επιδότηση των 'άγονων' δρομολογίων, τα οποία δεν θα επιδοτούνται απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό;

* Τι εγγυήσεις προβλέπονται στη σύμβαση παραχώρησης ώστε:

α) Να μην κλείσει κανένα περιφερειακό αεροδρόμιο

β) Να μην ελαστικοποιηθούν οι εργασιακές σχέσεις όσων απασχολούνται σε αυτά

γ) Η συντήρηση, ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη των αεροδρομίων να βαρύνουν αποκλειστικά των ιδιώτη

δ) Να πληρούνται όλοι οι κανόνες ασφαλείας ανεξαρτήτως κόστους

ε) Να διασφαλίζεται η τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στο ακέραιο.

στ) Να υπάρξει δικλείδα ασφαλείας η οποία δεν θα επιτρέπει στον ιδιώτη να ξεπερνά τον μέσο όρο των χρεώσεων των ανταγωνιστικών αεροδρομίων, που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή
".