AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

17 Ιουν 2014

Συλλαλητήριο συνταξιούχων στη Σάμο στις 19 Ιουνίου


Και στη Σάμο διαδηλώνουν οι συνταξιούχοι την Πέμπτη 19 Ιουνίου, ημέρα ανάλογων πανελλαδικών συγκεντρώσεων. 

Στις 7 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο του νησιού, οι Σαμιώτες συνταξιούχοι συγκεντρώνονται για να υπερασπιστούν, όπως αναφέρουν, τις συντάξεις και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας και κοινωνικής ασφάλισης.

«Στις 19 Ιούνη διαδηλώνουμε για την επιβίωσή μας και δηλώνουμε απερίφραστα ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας οδηγήσει στον Καιάδα.

Μας μείωσαν τις συντάξεις, μας κατάργησαν τα δώρα, αύξησαν τη συμμετοχή μας στις εξετάσεις και τα φάρμακα και οδήγησαν τα παιδιά μας στην ανεργία. Με την δημιουργία του ΕΟΠΥ και σήμερα ΠΕΔΥ υποβάθμισαν την παρεχόμενη υγεία και πρόνοια, έκλεισαν μονάδες υγείας και νοσοκομεία, οδήγησαν στο να υπολειτουργεί το νοσοκομείο μας, να κλείνουμε ιατρικό ραντεβού μετά από πολλούς μήνες και τα αγροτικά μας ιατρεία να μην έχουν γιατρούς και υλικά.

Το 'ματωμένο' πρωτογενές πλεόνασμα των 500 εκατομμυρίων που μοιράζουν στους εξαθλιωμένους το έχουν ληστέψει από τον κάθε εργαζόμενο και συνταξιούχο. Μόνο από τα δώρα λήστεψαν 9,2 δις και στο σύνολο 56 δις για να 'μοιράσουν οι φιλεύσπλαχνοι' τα 500 εκ.

Τα πλούσια αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων μας έγιναν λίπασμα της μεταπολεμικής ανάπτυξης, παίχθηκαν και ληστεύθηκαν στον χρηματιστηριακό τζόγο, στα δομημένα και «τοξικά» ομόλογα, ενώ μόνο με το τελευταίο κούρεμα έκλεψαν από τα ταμεία μας 12 δις σε μία νύχτα για να τα δώσουν στους 'φτωχούς τραπεζίτες'.

Μας λένε ότι τα ταμεία δεν έχουν χρήματα για συντάξεις και φάρμακα και αποκρύπτουν ότι το πρόβλημα δεν είναι λογιστικό αλλά πολιτικό και βαθιά ταξικό. Τη στιγμή που δεν έχουν χρήματα μειώνουν τις εργοδοτικές εισφορές κατά 2,9% και κόβουν 2 δις από την κρατική επιχορήγηση σε σχέση με πέρυσι.

Από 1/7/2014 μειώνονται οι επικουρικές συντάξεις από 5,5-8% σύμφωνα με τα λεγόμενα της κυβέρνησης και από το 2015 θέλουν να την καταργήσουν τελείως συγχωνεύοντάς την με κύρια.

Από τον Γενάρη του 2015 έρχεται νέο χτύπημα στις κύριες συντάξεις που θα υπολογίζονται στα 360? της βασικής σύνταξης και της αναλογικής σύνταξης με βάση τα χρόνια δουλειάς και με βάση τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος δηλαδή η σύνταξη θα εξαρτάται από αν τα ταμεία έχουν χρήματα και αυτό θα ελέγχεται ανά τρίμηνο.

Με τον νέο τρόπο υπολογισμού της λιανικής τιμής αναφοράς των φαρμάκων η συμμετοχή μας από μηδέν που ήταν πήγε στο 25% και τώρα αρκετές φορές στο 45%.

Για όλα αυτά αλλά και για τόσα άλλα που βιώνουμε, στις 19 Ιούνη όλοι οι συνταξιούχοι διαδηλώνουμε, αντιστεκόμαστε και διεκδικούμε :

* Καμιά μείωση στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Επαναφορά στις προηγούμενες και χορήγηση των δώρων.

* Κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων.

* Ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες, 55 και 50 αντίστοιχα για τα βαριά και ανθυγιεινά. Κανένας διαχωρισμός σε νέους και παλιούς ασφαλισμένους», αναφέρει το Σωματείο Συνταξιούχων Σάμου.